Konkrete tiltak kom på bordet for å bedre støtteordningene for barnebriller på Optikerbransjens arrangement under Arendalsuka.
Oslo Economics presenterte sin evaluering av brillestøtteordningene og kom med forslag til forbedringer.
Det er første gang Optikerbransjen har holdt et eget arrangement under Arendalsuka, og det ga konkrete resultater!
Daglig leder Tina Alvær orienterte om dagens støtteordninger for briller til barn, som dekker medfødt skade, behandlingsbriller og den største posten som er briller for korrigering av vanlige synsfeil.
Hun fremhevet viktigheten av at alle barn skal få avdekket og hjelp med sine synsbehov. Det budskapet nådde frem hos politikerne.
Svakheter med dagens system
Alvær pekte på noen svakheter ved ordningen, som at det kun er en brille i året man får tilskudd til, og at reparasjoner ikke dekkes. Og for de aller fleste er det kun en støtte som dekker en mindre del av totalkostnaden av en ny brille.
Christoffer Bugge fra Oslo Economics presenterte hovedfunn fra deres evaluering av ordningene, gjort på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Bugge pekte på at den manglene bruken av ordningene kan skyldes lite kjennskap i befolkningen og at helsepersonell ikke vet nok om ordningen heller.
Oslo Economics foreslår ikke noen betydelig økning i støttebeløp, men mener flere par briller i året bør dekkes, og det bør også reparasjoner.
Mer fleksibel ordning
Så var det duket for politisk debatt om ordningene, med Tuva Moflag fra Arbeiderpartiet som er leder av Stortingets finanskomite, Heidi Nordby Lunde fra Høyre som også sitter i finanskomiteen, og Kristoffer Robin Haug som er helsepolitisk talsperson i Miljøpartiet De Grønne.
Politikerne var enige i at det må gjøres grep for å få flere inn i ordningene og at de ikke bare skal være for ressurssterke foreldre.
De signaliserte forståelse for at man må være mer fleksibel i forhold til reparasjoner, og at man bør få støtte til flere par briller i løpet av kalenderåret der det er nødvendig.